Angst voor de tandarts

Heeft u angst voor de tandarts? U bent zeker niet de enige. Er zijn mensen die zo bang zijn dat ze nooit naar de tandarts gaan. De kans is dan ook erg groot dat die mensen later veel problemen krijgen aan hun kiezen, tanden en tandvlees. Om dit te voorkomen heeft Dental Masters Larikslaan in Rotterdam Noord een speciale angstbehandeling.

  • Speciaal voor de patiënt die bang is voor de tandarts
  • Onze specialisten stellen u gerust
  • Voorkom gebitsproblemen die op termijn zullen optreden

Bent u bang voor de tandarts, maar moet u toch op periodieke controle of heeft u klachten? Informeer dan bij onze collega’s naar onze speciale angstbehandeling, zodat we ook uw gebit en tandvlees in optimale gezondheid kunnen houden.

Waarom zijn mensen bang voor de tandarts?

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom iemand angst kan ontwikkelen voor de tandarts. Vaak is het een combinatie van factoren. Bijvoorbeeld een eerdere negatieve ervaring bij de tandarts, zoals pijn of ongemak tijdens een behandeling. Dit kan een diepgewortelde angst veroorzaken. Ook het gevoel van machteloosheid en het verlies van controle kan bijdragen aan bang zijn voor de tandarts. Bovendien kunnen verhalen van anderen invloed hebben op hoe u zich voelt over de tandarts.

De specialisten bij Dental Masters Larikslaan in Rotterdam Noord begrijpen dat deze angsten zeer reëel en belemmerend kunnen zijn. Daarom werken we aan een omgeving die deze angsten zoveel mogelijk wegneemt.

Voorkomen van angst op jongere leeftijd

Bij Dental Masters Larikslaan begrijpen we hoe belangrijk het is om op jonge leeftijd een positieve band met de tandarts op te bouwen. Het is daarom aan te raden om kinderen vroeg mee te nemen naar de tandarts te brengen en een positieve ervaring te bieden.

Daarom moedigen ouders aan om hun kinderen al vroeg mee te nemen naar de tandarts, zelfs voordat het kind zelf tandheelkundige zorg nodig heeft. Hierdoor kan uw kind alvast wennen aan de omgeving. We nemen de tijd om uw kinderen op hun gemak te stellen en hen te laten zien dat een bezoek aan de tandarts niet iets is om bang voor te zijn.

Bang voor de tandarts? Gebruik deze tips!

Het is heel normaal om een zekere angst voor de tandarts te voelen, maar er zijn verschillende strategieën die kunnen helpen om deze angst te verminderen.

  1. Open communicatie: bespreek uw angsten of zorgen met uw tandarts of het tandheelkundig team. Ze hebben al vele jaren ervaring met angstige patiënten en passen uw behandeling aan om het zo comfortabel mogelijk voor u te maken.
  2. Ontspanningstechnieken: het toepassen van ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling of spierontspanning kan helpen om de angst te verminderen.
  3. Afleiding: het luisteren naar muziek of het kijken naar een filmpje op uw telefoon tijdens de behandeling kan helpen om uw gedachten af te leiden van wat er gebeurt. Vraag ons gerust naar de opties.
  4. Begeleiding: overweeg het meenemen van een vriend of familielid naar uw afspraak. Een vertrouwd gezicht helpt vaak om te kalmeren.
  5. Professionele hulp: als uw angst voor de tandarts ernstig is en uw leven beïnvloedt, kan het raadzaam zijn om professionele hulp te zoeken. Neem bijvoorbeeld contact op met een psycholoog die gespecialiseerd is in het behandelen van angsten en fobieën.

Neem gerust contact met ons op

Onthoud dat bij Dental Masters Larikslaan uw comfort onze prioriteit is. We zijn toegewijd aan het leveren van zorg in een vriendelijke, niet-oordelende omgeving. Neem gerust contact met ons op om uw zorgen te bespreken. Ons team helpt u graag.

Veelgestelde vragen over tandartsangst

Kan ik een afspraak maken om mijn angst te bespreken?

Ja, dat kan zeker. We vinden het belangrijk om uw angsten en zorgen te bespreken en samen een behandelplan op te stellen dat u op uw gemak stelt.

Is het erg als ik niet naar de tandarts ga?

Het is belangrijk om uw gebit eens per halfjaar te laten controleren door een tandarts. Hoe langer u wacht met een bezoek, hoe groter de kans dat er problemen ontstaan of niet tijdig worden ontdekt. Ook kunnen de kosten dan een stuk hoger uitvallen.

Hoe bereid ik mezelf voor op de tandarts?

Een goede voorbereiding op een tandartsbezoek omvat regelmatige mondhygiëne, zoals tweemaal per dag tandenpoetsen en dagelijks flossen. Daarnaast is het handig om eventuele vragen of zorgen op te schrijven die u aan uw tandarts wilt stellen. Als u zich angstig voelt, overweeg dan ontspanningstechnieken voor uw bezoek.

Is tandartsangst normaal?

Ja, tandartsangst is heel normaal en komt vrij vaak voor. Veel mensen ervaren enige mate van angst of zenuwen bij een bezoek aan de tandarts. Het is belangrijk om dit met uw tandarts te delen zodat we u kunnen helpen om uw angst te verminderen.

Mag ik iemand meenemen naar mijn bezoek?

Ja, u mag absoluut iemand meenemen naar uw tandartsafspraak. Een vertrouwd gezicht kan vaak helpen om u meer op uw gemak te voelen tijdens uw bezoek.